Udgivet i Skriv en kommentar

Alt om fødevareintolerance og fødevareallergi

Mange mennesker føler, at visse fødevarer får dem til at føle sig dårligt tilpas. Hovedpine, mavepine, diarré og oppustethed kan opstå, som følge af at spise visse fødevarer. Hvis du er blevet testet for allergi og har fået klart at vide, at der ikke er nogen allergi – hvad er så svaret på dine problemer? Er det bare indbildning, eller er der beviser for, at visse fødevarer kan forårsage problemer i andre former end allergiske reaktioner?

Først og fremmest er det vigtigt at huske, hvor stærkt hjernen kan påvirke vores krop. “Indbildning”, eller placebo, er stadig i høj grad virkeligt, hvis det får os til at føle os dårligere (eller bedre for den sags skyld). Hvis vi tror, at chokolade giver os hovedpine – ja, så giver det os hovedpine, hvad enten det skyldes vores tro eller den måde, som tarmene behandler chokolade på.

Så der er masser af beviser for, at fødevareintolerance er reel – selv på et fysiologisk niveau. Laktoseintolerance har vist sig at være meget reel, og det samme gælder glutenintolerance. Hvad angår intolerance overfor visse andre stoffer, er forskningen i mange tilfælde kun i startfasen og i nogle tilfælde ikke engang påbegyndt. Det vigtigste man kan gøre er, at mærke og fortolke kroppens reaktioner og tage dem seriøst.

Fødevareintolerance er ikke det samme som fødevareallergi

Intolerance (også kaldet overfølsomhed) og allergi kan have lignende symptomer, men i kroppen er det to helt forskellige ting, der sker. I de fleste tilfælde betyder fødevareintolerance, at kroppen mangler det enzym, der skal nedbryde et bestemt stof. En person med laktoseintolerance kan ikke nedbryde laktose, fordi enzymet laktase produceres i for lille mængde. I tilfælde af histaminintolerance mangler kroppen DAO-enzymet. Og så videre og så videre.

En anden form for fødevareoverfølsomhed er, at kroppen simpelthen reagerer stærkere på visse stoffer. Det kan være, at koffein, som findes i kaffe eller sodavand, gør dig nervøs og giver rastløshed i kroppen. Det kan også sagtens være, at chokolade giver dig hovedpine, eller at du er ekstra følsom overfor tilsætningsstoffer.

Allergi er på den anden side en temmelig irrationel reaktion fra kroppen, som udløser immunsystemet. Det sker ved, at kroppen opfatter et harmløst stof som farligt, hvilket frigør histamin i kroppen. Et højt niveau af histamin aktiverer til gengæld immunsystemet. Så dine allergiske reaktioner skyldes ikke, at dyrepels eller gluten er dødbringende for dig – men at din krops reaktion kan være det. Kroppen opfatter det som farligt og kæmper imod. En anden måde at se på det på er, at kroppen angriber sig selv.

Årsagen til Fødevareintolerance

Det er svært at forklare, hvorfor folk er mere eller mindre tolerante overfor visse fødevarer. Det svarer til at spørge, hvorfor nogle mennesker er høje, mens andre er lave, eller hvorfor nogle mennesker kan løbe hurtigere end andre. Det vigtigste er, at vi alle er forskellige. I sidste ende handler det om at gøre det, der får os til at føle os godt tilpas, uanset om det er kost eller det, vi laver i vores fritid.

Det kræver, at vi lærer at føle, at prøve nye ting, at undgå ting, der får os til at føle os dårligt tilpas, og frem for alt at acceptere, at vi er dem, vi er. Der er ikke noget galt med at ville forbedre os selv eller tage fat på vores mangler, men når alt kommer til alt, skal vi også acceptere og kunne lide den, vi er, for at vi kan føle os godt tilpas.

Symptomer på fødevareintolerance

Symptomer på fødevareintolerance eller -overfølsomhed kan vise sig mange steder i kroppen, lige fra problemer med tarmen til hududslæt. Hvordan kroppen reagerer, afhænger af den enkeltes tolerancetærskel og hvor meget af stoffet der indtages. Med andre ord kan det variere. Nogle almindelige symptomer på fødevareintolerance er:

  • Diarré
  • Smerter i maven
  • Træthed og udmattelse
  • Hududslæt
  • Hovedpine
  • Snøft og irritation omkring munden

Der findes ingen kur mod intolerance. At være overfølsom betyder i stedet, at du skal tilpasse din kost for at undgå de stoffer, der giver dig problemer. Husk på, at det ikke er ualmindeligt, at symptomerne på fødevareintolerance kan opstå med det samme eller meget senere. Det kan også variere, hvor længe symptomerne varer.

Hvis du er usikker på, om du er allergisk eller intolerant, anbefaler vi, at du tester dig selv derhjemme med en allergitest eller en fødevareintolerancetest, eller at du går til lægen for at få en vurdering og eventuel behandling.

Cøliaki, hvedeallergi, glutenintolerance og glutenallergi

En af de mest almindelige problemfødevarer blandt mennesker er gluten. Det mest almindelige glutenrelaterede problem blandt mennesker er cøliaki, som også kaldes glutenallergi eller glutenintolerance. Cøliaki er det korrekte navn og bør ikke forveksles med allergi. Det er meget nærmere en intolerance.

Personer med cøliaki kan ikke “tåle’’ glutenprotein, men ikke på en sådan måde, at det udløser en allergisk reaktion. I stedet beskadiger glutenproteinet tyndtarmens slimhinde og skaber betændelse. Cøliaki betragtes som en autoimmun sygdom og er kronisk, hvilket betyder, at man har sygdommen hele livet. Personer med cøliaki, som fortsætter med at spise gluten i en længere periode, kan få deres tarme ødelagt fuldstændigt. Overfølsomhed overfor gluten kan variere, og nogle mennesker er nødt til at udelukke selv små mængder for at kunne leve et normalt liv.

Hvedeallergi er en fødevareallergi, som ofte forveksles med glutenintolerance, men det er to meget forskellige ting. Hvedeallergi er en “almindelig” allergi, ligesom allergi overfor støvmider eller pollen. Når du indtager hvedemel eller andre hvedeprodukter, fortolker din krop det som skadeligt og aktiverer dit immunsystem.

Det er også muligt at være glutenoverfølsom. Glutenoverfølsomhed er meget almindelig, men tilstanden er ikke så kritisk som cøliaki. Symptomerne er generelt mildere varianter af cøliaki-symptomer og kan ikke skade tarmen permanent. Hvis du føler, at du har problemer, når du spiser gluten, men har fået at vide, at du ikke er glutenintolerant eller har en hvedeallergi, kan glutenoverfølsomhed være problemet.

Laktoseintolerance og mælkeallergi

Laktoseintolerance er ikke lige så skadelig som cøliaki, men kan give symptomer som flatulens, diarré og mavesmerter. Som ved cøliaki er det bedste råd at undgå fødevarer der indeholder stoffet, især mælkeprodukter.

Sammenlignet med resten af verden er laktoseintolerance ikke særlig hyppigt i Danmark. Undersøgelser viser lidt forskellige tal, men resultatet er normalt et sted omkring 5% af befolkningen i Danmark. Internationale undersøgelser har vist, at ca. 70 % af verdens befolkning er laktoseintolerant, og at nogle asiatiske lande er tæt på 100 %. Hvorfor danskerne, og til en vis grad vores nordiske naboer, er så meget mere tolerante overfor mælk i voksenalderen, er stadig omstridt af forskerne.

Test for fødevareintolerance

Intolerans eller överkänslighet mot livsmedel kan vara svårt att avgöra bara genom att känna. Hur kan du veta exakt vilka av de hundratals matämnen som finns som orsakar problem i din kropp? Det är faktiskt väldigt enkelt att testa för matintoleranser. På Get Tested erbjuder vi hemtester som täcker mellan 40 och 240 livsmedel, beroende på hur omfattande test du vill ha. Vi har även ett kombinerat matintolerans- och allergitest för dig som vill täcka allt.

Läs mer om vårt mest omfattande matintoleranstest här: Matintoleranstest 240 ämnen .

Related Articles

Alt om skjoldbruskkirtlen

Alt om skjoldbruskkirtlen og dens sygdomme

Stress og kortisol

Stress og andre symptomer på kortisolmangel

Alt om testosteron

Alt om testosteron

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *