Udgivet i Skriv en kommentar

Alt om østrogen og progesteron

Østrogen

Østrogen kaldes også det kvindelige kønshormon og denne beskrivelse er ikke helt forkert, men den er meget forsimplet. Østrogen er snarere en samlet betegnelse for en hel gruppe af steroidhormoner, hvoraf østradiol, østriol og østron er blandt de vigtigste, især hos kvinder. Fælles for dem alle er, at de har en såkaldt østrogenvirkning, hvilket betyder, at de styrer menstruationscyklussen og andre grundlæggende forandringsprocesser i kvindekroppen. Østrogen påvirker også kroppen på flere måder. Mængden af østrogen er højere hos kvinder, end de er hos mænd, men er stadig en vigtig komponent hos begge køn.

Østrogenets funktion og virkning

For kvinder er østrogenets vigtigste funktion at igangsætte forandringsprocesser i kroppen. Det kan være menstruationscyklussen, graviditet, overgangsalderen eller puberteten. Hvilken type østrogen, der dominerer, afhænger af den pågældende proces der igangsættes.

Østradiol er det primære og vigtigste hormon for voksne kvinder, før de kommer i overgangsalderen. Østradiol regulerer bl.a. menstruationscyklussen og udviklingen der sker i kroppen i puberteten. Det har også mange vigtige ikke-fertile funktioner, som f.eks. at opretholde et stærkt skelet og en høj knogletæthed og give naturlig beskyttelse mod hjerte-kar-sygdomme. For mænd er østradiol vigtigt for sædproduktionen.

Under graviditeten tager østradiol over og er det dominerende hormon. Hos mænd og ikke-gravide kvinder, er mængden af østradiol i kroppen næsten ubetydelig. Østradiol er dannet af testosteron, det mandlige kønshormon, og progesteron som er et steroidhormon. Det bruges i nogle tilfælde, som en aktuel østrogenbehandling, ved tilstande som tørre slimhinder og overaktive blærer.

Det tredje hormon, østron, er særligt aktivt hos kvinder efter overgangsalderen. Det er også et almindeligt indholdsstof i p-piller. Produktionen af både østradiol og østriol stopper når man kommer i overgangsalderen, og produktionen af østron flyttes fra æggestokkene til andre dele af kroppen.

Østrogenmangel – symptomer og behandling

At have østrogenmangel er ikke altid ensbetydende med, at der er noget galt. Tværtimod er det naturligt at opleve et fald i østrogenproduktionen omkring 50-årsalderen. Der kan stadig forekomme symptomer, som kan give problemer, men det kan være en trøst at vide, at det er en naturlig følge af overgangsalderen og i de fleste tilfælde ikke farligt. Risikoen for osteoporose og kardiovaskulære problemer stiger generelt efter overgangsalderen, fordi østradiolproduktionen ophører (og erstattes af Østrogen).

Østrogenmangel kan dog betyde, at der skal gøres en eller anden form for indsats for at få nok østrogen. Normalt behandles manglen med østrogentilskud, enten østradiol eller østriol. Fordi østrogenniveauet er så stærkt forbundet med progesteronniveauet, er det almindeligt at kombinere østrogentilskud med gestagen (en syntetisk form for progesteron). Østrogentilskud kan tages på forskellige måder, f.eks. som salve, tablet eller plaster.

Symptomer på østrogenmangel omfatter:

 • Tørre slimhinder
 • Humørsvingninger og depression
 • Søvnbesvær
 • Kraftig svedtendens og hedeture
 • Problemer med urinvejene

Østrogendominans – symptomer og behandling

For meget østrogen kan også føre til problemer. Det er dog vigtigt at huske, at det er balancen mellem østrogen og progesteron, der er essentiel for en sund krop.

Symptomer på overskud af østrogen kan omfatte:

 • Nedsat sexlyst
 • Pludseligt vægttab
 • Humørsvingninger og depression
 • Uregelmæssige menstruationer
 • Smerter og hævelse i brysterne

Der findes ikke noget entydigt svar på, hvorfor østrogendominansen opstår, men nogle almindelige faktorer er fedme, skjoldbruskkirtelproblemer, brug af minipiller/-stave og en kost med et meget højt indhold af fytoøstrogen (plantestoffer, der ligner kroppens østrogen, og som findes i bl.a. sojabønner, hørfrø og solsikkefrø). Østrogendominans ses normalt som et holistisk problem og/eller en ubalance og bør behandles i overensstemmelse hermed.

Hormoner, der påvirker menstruationscyklussen

Når menstruationscyklussen begynder, er der flere typer hormoner involveret. Østrogen og progesteron er de vigtigste, men luteiniserende (LH) og follikelstimulerende (FSH) hormoner har også en betydning. Kort sagt stimulerer LH-hormonet funktionen af corpus luteum og er vigtigt for at regulere ægløsningen. FSH-hormonet fremmer produktionen af kønsceller.

Østrogen og progesteron under menstruation

I den første fase af menstruationscyklussen er både progesteron- og østrogenniveauet lavt. Afhængigt af hvordan man inddeler menstruationscyklussen, har denne fase forskellige navne: lav hormonfase eller follikelfase er almindelige betegnelser. Det er den fase, hvor livmoderen “renses”, og kvinden bløder.

Østrogenmængden stiger langsomt men sikkert i den første uge og stiger derefter markant indtil ægløsning, hvor østrogenniveauet når sit “højdepunkt”. Ægløsning finder “normalt” sted to uger efter den første menstruation, dvs. midt i cyklussen. Husk dog, at selve tidslinjen er meget individuel og kan variere fra kvinde til kvinde.

Progesteronniveauet har en mere beskeden udvikling. Progesteron forbliver på et relativt stabilt niveau under menstruationen, men stiger en smule ved ægløsning samtidig med, at stigningen i østrogen begynder.

Østrogen og progesteron efter ægløsning

Perioden efter ægløsning, som nogle gange kaldes lutealfasen, varer indtil den næste menstruation. Østrogenniveauet falder kraftigt i begyndelsen af fasen, men falder aldrig under østrogenniveauet i den follikulære/luteale fase. Efter ca. en uge i lutealfasen stiger østrogenniveauet igen og falder derefter til et “lavt” niveau ved starten af den næste menstruationscyklus. Progesteron derimod når sit højdepunkt midt i lutealfasen.

Det kan konkluderes, at balancen mellem østrogen og progesteron er langt den vigtigste. Niveauerne af både østrogen og progesteron ændrer sig naturligt afhængigt af menstruationscyklussens timing og andre processer der sker i kroppen. At måle niveauet af det ene uden det andet giver sjældent noget holistisk indblik i kroppens hormonbalance.

Østrogen hos mænd

Når man taler om østrogen, er mænd ofte henvist til en sætning eller en parentes. Det betyder ikke, at mænd kan overse deres østrogenniveau, men snarere at østrogen har så unikke og vitale funktioner hos kvinder, at det simpelthen kommer i fokus.

Når det er sagt, er der funktioner i kroppen, hvor østrogen påvirker mænd anderledes end kvinder, selv hvis man ser bort fra de åbenlyse virkninger på kvinders forandringsprocesser.

For det første handler en sund østrogenbalance hos mænd ikke om forholdet til progesteron. Hos mænd er testosteron i stedet det primære balancehormon. For meget østrogen hos mænd, eller østrogendominans i forhold til testosteron, kan føre til:

 • Vægttab
 • Nedsat sexlyst
 • Brystforstørrelse (udvikling af “kvindebryster”)
 • Erektil dysfunktion
 • Infertilitet

Ellers bidrager et sundt østrogenniveau hos mænd til de samme positive virkninger som hos kvinder, dvs. stærkere knogler og beskyttelse mod hjerteanfald og andre kardiovaskulære problemer. Den højere forekomst af hjerteanfald hos mænd skyldes til dels deres naturligt lavere østrogenniveau.

Related Articles

Alt om skjoldbruskkirtlen

Alt om skjoldbruskkirtlen og dens sygdomme

Stress og kortisol

Stress og andre symptomer på kortisolmangel

Alt om testosteron

Alt om testosteron

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *