Escherichia coli (E. coli) er en gramnegativ, stavformet bakterie, der almindeligvis findes i tarmene hos mennesker og dyr. Mens de fleste stammer er harmløse og støtter fordøjelsen og produktionen af vitaminer, kan visse typer forårsage fødevarebårne sygdomme og mave-tarm-infektioner.
Generelt giverlave niveauer af E. coli ikke anledning til bekymring. Men i nogle tilfælde kan lave niveauer af E. coli være forbundet med tilstande som f.eks:
Forhøje niveauer af E. coli kan være tegn på madforgiftning. Symptomer på madforgiftning forårsaget af E. coli kan omfatte:
I alvorlige tilfælde kan E. coli-infektion føre til nyresvigt, hæmolytisk uræmisk syndrom (HUS) og endda død.
E. coli er en gavnlig bakterie, som hjælper med at holde tarmen sund. Den hjælper med at nedbryde mad, producere vitaminer og regulere immunforsvaret. E. coli hjælper også med at forhindre væksten af skadelige bakterier i tarmen.
Ja, E. coli kan forårsage varige problemer hos nogle mennesker. Det mest almindelige varige problem erirritabel tyktarm (IBS). Man mener, at E. coli-infektion kan skade tarmslimhinden, hvilket kan føre til IBS.
Andre varige problemer, der kan forårsages af E. coli-infektion, er f.eks:
Risikoen for at udvikle varige problemer som følge af E. coli-infektion er højere hos mennesker med svækket immunforsvar, som f.eks. ældre, små børn og mennesker med kroniske sygdomme.