Flerumættede Omega-3 (PUFA ω-3) fedtsyrer er essentielle næringsstoffer, der støtter den generelle menneskelige sundhed. De findes især i fisk, frø og nødder og spiller en vigtig rolle i hjertefunktion, kardiovaskulær sundhed og neurologisk udvikling.
Flerumættede omega-3-fedtsyrer er en gruppe af essentielle fedtsyrer, herunder ALA (alfa-linolensyre), EPA (eicosapentaensyre) og DHA (docosahexaensyre). De kaldes "essentielle", fordi kroppen ikke kan syntetisere dem; de skal skaffes gennem kosten. Omega-3 er kendt for deres anti-inflammatoriske egenskaber og deres rolle i hjerte- og hjernesundhed.
Omega-3-fedtsyrer er afgørende komponenter i cellemembraner i hele kroppen og påvirker funktionen af cellereceptorer i disse membraner. De er udgangspunktet for dannelsen af hormoner, der regulerer blodpropper, sammentrækning og afslapning af arterievægge og inflammation. Omega-3 binder sig også til receptorer i celler, der regulerer den genetiske funktion, og derfor er de så afgørende for hjernens funktion og udvikling samt for at bevare hjerte-kar-sundheden.
Mangel på omega-3-fedtsyrer kan føre til: