Oliesyre er en enkeltumættet fedtsyre, der findes i rigelige mængder i fødevarer såsom olivenolie, avocadoer og visse nødder. Den spiller en vigtig rolle i at støtte hjertesundheden, hjælper med at opretholde sunde kolesterolniveauer og er en nøglebestanddel i det middelhavsbaserede kost.
Oliesyre er en enkeltumættet fedtsyre med en dobbeltbinding, som hovedsageligt findes i planteolier, især olivenolie. Den findes også i animalsk fedt, om end i mindre mængder. Som en vigtig bestanddel af olivenolie tilskrives oliesyre mange af de sundhedsmæssige fordele, der er forbundet med indtagelse af olivenolie, herunder positive virkninger på hjertesundhed og inflammation.
Oliesyre spiller en vigtig rolle i opretholdelsen af cellemembranernes sundhed og bidrager til deres fluiditet og funktion. Den er kendt for sin evne til at reducere niveauet af LDL-kolesterol, mens den potentielt øger HDL-kolesterol (det gode kolesterol) og dermed sænker risikoen for hjertesygdomme. Derudover kan oliesyre have antiinflammatoriske virkninger og kan have en positiv indflydelse på insulinfølsomheden.
Selv om der ikke er nogen direkte symptomer på utilstrækkeligt indtag af oliesyre, kan utilstrækkeligt indtag af enkeltumættede fedtstoffer som oliesyre føre til: