Palmitinsyre er en mættet fedtsyre, der almindeligvis findes i både animalske og vegetabilske kilder. Som den mest udbredte mættede fedtstof i menneskekroppen og kosten spiller den vigtige roller i energilagring og cellefunktion. Dog er et overdrevent indtag af palmitinsyre blevet sat i forbindelse med potentielle risici for hjertesundheden.
Palmitinsyre er en mættet fedtsyre med en 16-kulstofkæde. Den er almindeligt forekommende i fødevarer, herunder palmeolie, kød, mejeriprodukter og visse planteolier. I menneskekroppen er palmitinsyre en vigtig bestanddel af kropsfedt og cellemembraner og fungerer som en vigtig energikilde. Den er også involveret i syntesen af mere komplekse lipider.
Palmitinsyre er en nøglekomponent i forskellige lipider, såsom triglycerider og fosfolipider, som er afgørende for cellemembranens struktur og funktion. Den fungerer som energikilde og er involveret i produktionen af signalmolekyler. Et for stort indtag af palmitinsyre kan dog føre til øgede niveauer af LDL-kolesterol (det dårlige kolesterol) og dermed bidrage til udviklingen af hjertesygdomme.
Overdreven indtagelse af palmitinsyre giver typisk ikke umiddelbare symptomer, men kan bidrage til langsigtede sundhedsproblemer, som f.eks: