Vitamin B3 (Niacin) er et essentielt næringsstof, der hjælper med at omdanne mad til energi og støtter sundheden i hud, nervesystem og fordøjelseskanal. Det findes i fødevarer som kød, fisk, fjerkræ og fuldkorn. Niacin bidrager også til at opretholde sunde kolesterolniveauer og den overordnede stofskiftefunktion. Mangel kan føre til træthed, hudproblemer og kognitive vanskeligheder, og tilskud kan være nødvendigt ved visse helbredstilstande.
Test af B3-vitamin-niveauer kan være til gavn for personer, der oplever mangelsymptomer som hududslæt, træthed eller kognitive vanskeligheder. Det er også nyttigt for personer med fordøjelsesproblemer, der påvirker optagelsen af næringsstoffer, personer med alkoholafhængighed og personer, der tager langvarig medicin, som kan forstyrre optagelsen eller omsætningen af B3-vitamin.
Fødevarer med et højt indhold af B3-vitamin, også kendt som niacin, omfatter fjerkræ som kylling og kalkun, fisk som tun og laks og rødt kød. Fuldkorn og berigede kornprodukter indeholder også betydelige mængder niacin. I plantebaserede kostvaner er bælgfrugter, nødder, især jordnødder, og frø gode kilder. Derudover giver svampe og grønne grøntsager som ærter og avocado B3-vitamin.
Tilskud af B3-vitamin, eller niacin, er gavnligt for at forbedre kolesterolniveauet, støtte hudens sundhed og styrke hjernens funktion. Det er effektivt til at reducere risikoen for hjertesygdomme og kan hjælpe med at styre blodsukkerniveauet ved diabetes.