Udgivet i Skriv en kommentar

Stress og andre symptomer på kortisolmangel

Stress og kortisol

Kortisol er et hormon, der regulerer sukker-, protein- og fedtniveauet i kroppen. Det kaldes nogle gange stresshormonet, fordi produktionen af kortisol kan hæmmes af lange perioder med stress. Kortisol er vigtigt for optimal ydeevne og velvære – både mentalt og fysisk.

Hvad forårsager kortisolmangel?

Det, der sker i kroppen, når der er mangel på kortisol, er simpelthen, at kroppen af en eller anden grund ikke kan producere nok kortisol. Det er i binyrerne, at dette hormon produceres, men hypofysen i hjernen er også stærkt involveret i at sikre, at det fordeles og reguleres korrekt.

Kronisk stress eller lange perioder med stress kan udtømme binyrerne i deres evne til at producere hormonet. Det skyldes til dels, at stress bidrager til den kamp- eller flugtreaktion, der opstår i vanskelige situationer. Kort sagt kan binyrerne ikke klare det, når alle, eller i det mindste for mange, situationer i livet fører til en konstant følelse af enten at kæmpe eller give op. Kort sagt bliver det en slags “drengen, der råbte ulv ”-situation. Hvis hver eneste forhindring i livet, stor eller lille, forårsager alvorlig stress, fortolker kroppen det til sidst som værende nok ikke så slemt og holder op med at producere den mængde kortisol, der er nødvendig for at reagere. Resultatet er som regel træthed.

Problemer med høje og lave kortisolniveauer

Kortisolniveauet i kroppen bør være afbalanceret. Både for lave og for høje niveauer kan forårsage problemer. For meget kortisol kan i sidste ende føre til Cushings syndrom, som kan vise sig på flere forskellige måder. Symptomerne varierer fra person til person, men nogle af de mest almindelige er:

 • Ubalance i blodsukkeret
 • Problemer med at sove
 • Dårligt immunforsvar
 • Fedme
 • Depression
 • Lettere at få blå mærker
 • Længere tid til at helbrede sår
 • Træthed, især i musklerne

Et lavt kortisolniveau er som nævnt ovenfor heller ikke godt og er generelt mere almindeligt. Her er en liste over symptomer, som du kan få ved kortisolmangel:

 • Træthed og lav energi
 • Trang til salt og slik, såsom slik og kager
 • Svære overgangsalder- og PMS-symptomer hos kvinder
 • Lavere sexlyst
 • Nemmere at få infektioner

Hvad du kan gøre for at afbalancere kortisol

Balanceret er nøgleordet for et sundt kortisolniveau. Det kan selvfølgelig være lettere sagt end gjort, da du ikke bare kan løse problemet med for højt eller for lavt niveau ved et tryk på en knap. Men der er ting, du kan gøre.

B-, C- og E-vitamin er alle vigtige for, at binyrerne har det godt og producerer den rette mængde kortisol. Sørg for, at du får den daglige anbefalede mængde af disse vitaminer, så øger du chancerne for, at dine binyrer kan udføre deres arbejde. Tænk på alle de andre positive virkninger, som disse vitaminer har på stofskiftet og andre ting.

Derefter er det naturligvis altid en god idé at forsøge at finde tilbage til det grundlæggende problem. Hvad forårsagede stressen i første omgang? Det er altid en god idé at tale med en læge og/eller psykolog, hvis du føler, at der er noget galt med din krop eller dit sind. Et første skridt kan være at lave en selvtest, der måler dit kortisolniveau. Vores test kan nemt tages derhjemme og analyseres af et akkrediteret tysk laboratorium. Du får hurtigt et resultat og en indikation af, om du skal søge læge.

Related Articles

Alt om skjoldbruskkirtlen

Alt om skjoldbruskkirtlen og dens sygdomme

Alt om testosteron

Alt om testosteron

Alt om fødevareintolerance og fødevareallergi

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *